M
uhteşem kahvaltılara, keyifli başlangıç tabaklarına yaraşan ya da
viskinin ve şarabın eşlikçisi olarak seçtiğimiz muhteşem peynirlerin
çoğunun Avrupa’dan gelmesi tesadüf değil. Bu sevginin ardında ciddi
bir emek var. Yapımlarını yerlerinde görmek, aynı isimli
şehirlerinde turlamak isteyenler için mini bir rehber hazırladık.
Rokfor, Fransa
Bu listenin Fransa’yla başlaması şaşırtıcı değil, zira güneydeki
Roquefortsur-Soulzon kasabası dünyanın en ünlü mavi peynirlerinden
birinin üretildiği yer. Koyun sütünden yapılan ve koyu mavi-yeşil
damarlarıyla karakterize edilen bu keskin peynirin devasa
tekerleklerinin olgunlaştığı mahzenleri gezebilir ve bitmiş ürünün
tadına bakmadan önce nasıl yapıldığını tam olarak görebilirsiniz.
Gruyères, İsviçre
Bu Ortaçağ kasabası, Arnavut kaldırımlı sokakların ve yemyeşil
çayırların pitoresk bir karışımıdır, ancak asıl şöhreti 12.
yüzyıldan beri sert, cevizli gravyer peynirinin ana mekânı
olmasından gelir. Tarihi hakkında bilgi edinmek ve nasıl yapıldığını
görmek için La Maison du Gruyère fabrikasını ziyaret edin, ardından
tesis bünyesindeki restorandaki peynir dolu yemeklerin tadını
çıkarın.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Parma, İtalya
Kuzey İtalya’daki Emilia-Romagna’nın gastronomik merkezinde bulunan
Parma’nın en tanınmış ihracatlarından biri bugün daha çok parmesan
peyniri olarak bilinen Parmigiano Reggiano’dur. Fabrika turları bu
sert, eskimiş ve lezzet bakımından zengin peyniri yapma sürecinde
size rehberlik edecek. Restoran menüleri bununla dolup taşıyor ve
hatta bu “Peynir Kralı”na adanmış bir müze bile var.
Gouda, Hollanda
Kendi adını taşıyan peyniriyle ünlü Gouda, peynir severler için
etkinliklerle dolu bir bölge olan Hollanda’nın Peynir Vadisi’nin bir
parçasıdır. Peynirin nasıl üretildiğini ve olgunlaştırıldığını
keşfedebileceğiniz müzelerden peynirle ilgili anıtlara, peynir
etkinliklerine ve hatta eski bir peynir tartım evine kadar
keşfedilecek pek çok şey var. Tüccarlarla dolup taşan geleneksel
peynir pazarlarını kaçırmayın, burada bol bol tadım yapabilir ve eve
götürmek için favorilerinizi seçebilirsiniz.
Emmental, İsviçre
İsviçre’nin pastoral Emmental vadisi, inişli çıkışlı yamaçları ve
Alp manzaralarının yanı sıra, Emmental peynirinin evi olmasıyla
ünlüdür. Burada Emmental Show Dairy’yi ziyaret ederek bu peynirin
tam olarak nasıl yapıldığını ve neden bu kadar çok deliği olduğunu
öğrenebilirsiniz! Ayrıca bir profesyonelin rehberliğinde kendi
peynirinizi yapmayı deneme ve tadına bakma şansınız da var.
Pag, Hırvatistan
Hırvatistan’ın engebeli Pag Adası, ay gibi görünen manzarası ve
kendine özgü yerel peyniriyle tanınır. Ayın peynirden yapıldığına
inanan herkes için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Pag;
adaçayı gibi aromatik yerel bitki örtüsüyle beslenen koyunların
sütünden elde edilen bir peynirdir. Nasıl yapıldığı hakkında daha
fazla bilgi edinmek ve bazı örnekleri tatmak için mutlaka Pag’s
Gligora Peynir Fabrikası’nı gezin.
Streefkerk, Hollanda
Uygulamalı bir peynir deneyimi için Rotterdam’ın dışındaki Hollanda
kasabası Streefkerk, kesinlikle seyahat programınızda olmalı. Burada
300 yılı aşkın süredir esnaf peyniri yapan bir aile işletmesi olan
Booij Kaasmakers’ı ziyaret edebilirsiniz. Burada sadece bir tura
çıkıp yarattıkları özel seçkiyi tatmakla kalmaz, aynı zamanda bir
atölyeye katılabilir ve kendiniz taze peynir yapmaya
başlayabilirsiniz. Uzmanlardan öğrenme fırsatı!
Asturias, İspanya
İspanya’nın kuzey kıyısındaki Asturias bölgesi, País de Quesos veya
“peynir ülkesi” olarak bilinir. Burada füme Gamonéu ve baharatlı
mavi Cabrales de dâhil olmak üzere elliden fazla farklı çeşit
üretir. Mandıraları ziyaret etmek için Cabrales Peynir Rotası’nı
takip edebilir, Asiego’da peynirlerin saklandığı ve
olgunlaştırıldığı aromatik kireçtaşı peynir mağaralarını
keşfedebilir ve çok önemli tadımlar için peynir fabrikalarını
ziyaret edebilirsiniz.
Camembert, Fransa
Kuzey Fransa’nın Normandiya bölgesindeki Camembert, adını verdiği
yumuşak ve kremsi peynir sayesinde peynir severler için dünyaca ünlü
bir başka destinasyondur. Burada ineklerin otladığı güzel kırsal
bölgeyi keşfedebilir, bu popüler peynirin nasıl yapıldığını görmek
için Maison du Camembert’i gezebilir ve tabii ki tadına
bakabilirsiniz. Alternatif olarak hâlâ geleneksel yöntemlerle
Camembert üreten son süt çiftliği olan Durand Cheesemonger’ı ziyaret
etmeyi unutmayın!